סיוע משפטי ליחידים וחייבים בימי קורונה // עו”ד ענבל אלוש-לוצאטו

one פרסום / 21.03.2021

עו"ד ענבל אלוש-לוצאטו מעבר למשרד שהיא מנהלת בבאר שבע הרחיבה את פעילותה הענפה והקימה בשיתוף עם עו"ד נוספת, שלוחה חדשה בת"א. המשרד בת"א נועד לספק מענה יעיל לתושבי המרכז בתחום חדלות הפירעון ליחידים (אנשים פרטיים), חברות וכן בתחומי משפחה, מקרקעין ורשלנות רפואית. בראיון עמה, עו"ד אלוש-לוצאטו סוקרת את השפעות הקורונה על התחומים השונים בהן היא עוסקת ואת הדרכים בהן היא עוזרת ללקוחותיה לצלוח את המשבר.

עו"ד ענבל אלוש-לוצאטו מגזין שבוע האופנה 2021

כיצד השפיעה הקורונה על היקף תיקי החייבים?

“בהחלט קיימת עלייה מסוימת בהיקף תיקי החייבים, אמור מעתה “יחידים”, שמם החדש לפי חוק חדלות פירעון, בעיקר בקרב אותם אנשים שההסתבכות הכלכלית שלהם החלה עוד לפני תחילת המשבר והתעצמה בעקבותיו. יחד עם זאת, אין עדיין גידול משמעותי במספר תיקי היחידים בהליך חדלות פירעון וישנן כמה סיבות לכך:

אנשים לא ממהרים לפנות להליך של חדלות פירעון. למרות ההתייחסות המקלה כלפי אנשים שקרסו כלכלית, למול הסטיגמה שהייתה קיימת בעבר, יחידים עדיין לא פונים באופן מידי להליך של חדלות פירעון. בשלב ראשון הם מנסים לפתור את הקושי הכלכלי בדרכים חלופיות, כדוגמת סיוע מבני משפחה, מחזור הלוואות, פנייה לבנק להקפאת החזר הלוואות, הגדלת מסגרת וכו’. רק לאחר שניסיונות אלה כושלים הם מוצאים את עצמם מתמודדים עם החובות בהליכי הוצאה לפועל. מרבית הפניות שאני מקבלת כיום הן מיחידים המצויים בשלב ההתחלתי של ההסתבכות הכלכלית, בו הם מבינים שהם כשלו ועליהם למצוא פתרונות יצירתיים למצבם. בשלב זה הם לא מוכנים עדיין להיכנס להליך של חדלות פירעון, על כל המשתמע מכך. לאור המגיפה, בנקים וחברות האשראי לא ממהרים לפתוח תיקי הוצאה לפועל כנגד היחידים. 

תחילה, הם מנסים למצות הליכים מול היחיד )החייב(. כמו כן, הבנקים מסייעים בדחייה זמנית של החזרי ההלוואות, ומנסים למצוא פתרונות מול היחיד. המדינה מצידה מנסה לסייע במענקים ובהלוואות נוחות. מאז פרוץ מגפת הקורונה על מנת למנוע פנייה של רבים להליך חדלות פירעון, תוקן חוק ההוצאה לפועל, באופן המקנה הקלות ליחידים להשבת חובותיהם כדוגמת: עיכוב הליכים, הארכת תקופת הפיגור במשכנתא טרם ביצוע פעולה ע”י הבנק כנגד היחיד, מתן היתר לביצוע עיקולים לחפצים בבית רק לאחר חצי שנה ועוד. רק לאחר מכן ניתן לפעול כנגד היחידים, מתוך ניסיון למנוע מהם להיקלע להליך של חדלות פירעון.

הכונס הרשמי או בשמו החדש – “הממונה על הליכי חדלות פירעון”, מספק פתרון ביניים.

פתרון זה מאפשר לבעלי חוב להציע לנושיהם הסדר נושים, לפני כניסה להליך חדלות פירעון. לא רק זאת, ניתנות הקלות גם למי שכבר מצוי בהליכי פשיטת רגל או חדלות פירעון, כדוגמת: הקפאת תשלומים חודשיים, הפחתת תשלום חודשי לתקופה קצובה והותרת מענקים שהתקבלו בזמן הקורונה לכל אזרח, בידי היחיד. כמו כן, הנאמנים לא ממהרים לבקש מבית המשפט להורות על ביטול הליכים כתוצאה מאי עמידה בהוראות הצו ומאפשרים ליחידים הזדמנות נוספת להסדרת מחדליהם. למרות כל ההקלות שתוארו לעיל כלפי היחידים, השוואה בין תקופה זו לתקופה המקבילה אשתקד מגלה כי קיימת עלייה במספר הבקשות לכניסה בשערי הליך חדלות הפירעון. לאור זאת, בראייה קדימה, מספר הפונים להליך חדלות פירעון עלול להכפיל ואף לשלש את עצמו, במיוחד כאשר לא נראה כי הקורונה עומדת לעזוב אותנו בזמן הקרוב. ככל שהמצב הכלכלי הנוכחי, הסגרים והמגבלות על התחום התעסוקתי יתמשכו, ברור לכולם שזה רק עניין של זמן עד שהתוצאה של המגיפה והסגרים תהיה עלייה ניכרת ומשמעותית יותר בפנייה להליך חדלות הפירעון.”

עו"ד ענבל אלוש-לוצאטו מגזין שבוע האופנה 2021

אילו שינויים חלים בתכניות הפירעון בעקבות המצב?

“בעקבות הקורונה, רבים הוצאו לחל”ת או פוטרו ממקום עבודתם. כתוצאה מכך, כנאמנת בהליכי פשיטת רגל או חדלות פירעון אני עדה לבקשות רבות להפחתה או פטור מתשלום חודשי, לשינוי תכניות פירעון שנבנו לחייב/יחיד טרם פרוץ המגיפה ובהתאם לכושר השתכרות מסוים שהיה לו ושהיום אינו רלוונטי יותר. לכן, אנו נדרשים לבצע התאמות כדוגמת שינוי התשלום החודשי בהתאם למצב הקיים, שינוי תכניות פירעון לאור הנזק שספג התא הכלכלי של החייב כתוצאה מהמגפה ועוד. כמובן שכל מקרה נבחן לגופו ותלוי בנסיבות האישיות של כל חייב וחייב ובהשלכות המגיפה על התא המשפחתי שלו.”

כיצד השפיעה הקורונה על תחומי מקרקעין ומשפחה בהן את עוסקת? 

“למרבה הצער, בתחום המשפחה קיימת עלייה במספר תיקי הגירושין בעקבות המצב. מדובר בעיקר בזוגות שהמצב האישי והזוגי שלהם היה רעוע עוד לפני פרוץ המגיפה והחמיר בעקבותיה. זוגות רבים התקשו להסתגל למציאות החדשה של שהייה ממושכת ביחד, בלי אפשרות לצאת לעבודה או להתאוורר בפעילויות בחוץ ומפלס המתח עלה. השפעה נוספת של הקורונה היא שזוגות הבוחרים להתגרש, מעדיפים לסיים את התהליך עם הסכמים במקום לנהל תביעות בבית משפט. ניהול ההליך בבית משפט נושא עמו השלכות כלכליות כבדות ביותר ולכן ההעדפה היא לסיים את אותו בצורה מהירה, זולה יותר וברוח טובה.” בתחום המקרקעין, למרות הציפייה לפגיעה והפחתה בערך הנכסים בעקבות המשבר, המחירים נותרו יציבים. יחד עם זאת, המשבר הוביל להאטה בביצוע עסקאות נדל”ן. כיום אין כמעט מהלכים חדשים של קנייה, מכירה או בניית בתים ומרביתם מתבצעים על ידי אנשים שתכננו את העסקה עוד לפני פרוץ המשבר. בתקופה זו, רבים מחליטים לשפץ את הנכס הקיים ונמנעים מלקחת על עצמם התחייבויות כספיות משמעותיות חדשות שאינן הכרחיות בשלב זה.”

משרד חדש לייצוג חייבים/יחידים במרכז הארץ

“באוקטובר האחרון הקמתי שלוחה נוספת של משרדי בתל-אביב, בשותפות עם עורכת דין, חברה קרובה וקולגה שלי מזה שנים רבות. בנוסף לתפקידנו השונים, אנחנו משמשות גם כנאמנות מטעם הכונס הרשמי במחוז הדרום, בעוד שאני משמשת כנאמנת גם במחוז ירושלים. מכיוון שאיננו יכולות לייצג חייבים/יחידים במחוזות אלו, החלטנו לתת מהידע והניסיון הרב שצברנו בתחום ולייצג חייבים ממרכז הארץ. אנחנו מייצגות במשותף אנשים שנקלעו לחובות כספיים בעסק או שאינם יכולים לעמוד בהוצאות משק הבית ועוזרות להם לצאת מסבך החובות. אנחנו מספקות לאותם אנשים פתרונות יצירתיים תוך מבט קדימה, לעבר עתיד טוב יותר. כמו כן אנו מסייעות במתן פתרונות משפטיים לבעלי חברות אשר נקלעו למשבר כלכלי.”


 

ענבל אלוש לוצאטו עו”ד
ונוטריון מגשרת מוסמכת
inbal@luzzatto-mindel-law.co.il 0544820010