עמותת רוח נשית פועלת לקידום עצמאות כלכלית לנשים נפגעות אלימות (פיסית, מינית, נפשית, כלכלית), באמצעות מתן כלים פיננסיים ותעסוקתיים, מנטורינג ושינוי מדיניות. הרעיון מבוסס על מחקרים שהוכיחו כי ניתוק התלות הכלכלית מבן הזוג האלים מקטינה את הסיכויים שהאשה תחזור לתא המשפחתי האלים בגלל עוני, מחסור או אילוצים כלכליים. הסיוע ניתן ביום שאחרי היציאה ממעגל האלימות, כשהאשה נותרת לבדה וזקוקה למנגנוני תמיכה. רוח נשית מעניקה ליווי שנמשך בין שלושה חודשים לשנתיים וחצי ומותאם אישית לצרכיה, אתגריה וחלומותיה של כל אשה. המטרה לאפשר לאותן נשים הזדמנות אמיתית לבנות חיים בטוחים וטובים עבור עצמן ועבור ילדיהן.
מאת | נועה רבן

ב2020, הידועה בכינויה “שנת הקורונה” הורגשה בעמותת רוח נשית עלייה של 20% בפניות של נשים שחוו אלימות ופנו לסיוע. אלימות מגדרית היא רעה חולה המהווה דרך קשה ולא מוצלחת של גברים לפתור כעס, תסכול, קנאה וכדומה באופן שמאפשר להם להרגיש שליטה וכוח על בת הזוג. אלימות נגד נשים היא לצערנו כואבת ורווחת מדי. גופן ונפשן של כל אחת מחמש נשים הן הפקר לאלימות נפשית, מינית, פיזית או כלכלית.
המודעות לנושא המפחיד הזה היא קריטית. לתקשורת ולשיח היומיומי ישנה השפעה מכרעת על המקרה הבא. “רוח נשית”, עמותה ללא מטרות רווח עוסקת בהעלאת המודעות לתופעה, בשינוי מדיניות וחקיקה, ובעיקר מסייעת לנשים נפגעות אלימות למצוא תעסוקה ולבסס עצמאות כלכלית כדי שיוכלו להיחלץ ממצבי עוני וסיכון. זוהי עמותה הפועלת באופן ייחודי ומפעילה מודל חדשני ומקורי, בו הסיוע מתחיל ביום שאחרי היציאה ממעגל האלימות, בשלב בו נותרת האישה לבדה, חסרת מנגנוני תמיכה. סיוע לנשים נפגעות אלימות שהן לרוב במצב נפשי עדין ומורכב, וזקוקות לפיכך לסוג סיוע ייחודי שמותאם עבורן.
על מנת לתת לנשים הזדמנות אמיתית לבנות חיים בטוחים וטובים עבור עצמן ועבור ילדיהן מופעלות תכניות תעסוקה והעצמה כלכלית ברחבי הארץ, בדגש על בניית תכנית אישית המותאמת לצרכיה ואתגריה של כל אישה ואישה. סיוע זה, באופן המיוחד הזה, ניתן רק ע”י עמותת רוח נשית והן ראויות על כך להערכה רבה.

תמר שוורץ מנכ”לית העמותה מסכמת שנה מאתגרת ומתעקשת לראות גם את חצי הכוס המלאה:
“אני שמחה לציין כי באופן מפתיע, שנת 2020 הצליחה להשיג הישגים רבים והביאה עימה שינוי בכיוון הרוח: חווינו בשנה האחרונה התגייסות ציבורית רחבה ומשמעותית למאבק באלימות נגד נשים. בזכות התמיכה הציבורית הנרחבת היה לנו הכוח לשנות ולקדם תהליכים מול המחוקק, להאיר פינות חשוכות ו”לנפץ אשליות” וסטריאוטיפים. מעניין שכל ההישגים הושגו, למרות שדווקא שנת 2020 התחילה רע וקשה. המדיניות שלנו תמיד דגלה במתן חכות ולא דגים אך מתוך רצון לתת מענה גם במצבי דחק קיצוניים חילקנו סלי מזון, לפטופים ותווי קניה. העברנו את כל העבודה לזום ולא עזבנו את המשמרת לדקה, שמרנו על קשר עם כולן והמשכנו את כל הפעילויות שלנו מבלי להוציא אף עובדת לחל”ת”.
תמר שוורץ, נשואה+3 בעלת תואר ראשון בעבודה סוציאלית ותואר שני בטיפול הוליסטי באמנויות, עבדה במסגרות רבות לחיזוק מעמדן של אוכלוסיות מוחלשות. ניהלה והובילה פרויקטים משמעותיים למען רווחתן של קהילות מגוונות תוך יישום גישות טיפול פרטניות, קהילתיות, ניהול עובדים והדרכות מתנדבים.

עמותת רוח נשית עוסקת בפעילות חינוכית ושיקומית, תוכלי לתאר את העשייה ביום יום?
הנשים שפונות אלינו לרוב נמצאות במצב של פוסט טראומה, השיקום והטיפול בהן לוקח זמן, מתנדבות של רוח נשית מלוות את הנשים, כל אחת לפי תוכנית המותאמת לה באופן אישי. נשים נפגעות אלימות בדרך כלל יוצאות חבולות ריגשית ופיזית מקשר זוגי, הפרידה מבן הזוג היא לא נקודת היציאה ממעגל האלימות, זהו רק תחילתו של המסע, המשתתפות חוות כמעט תמיד אלימות כלכלית, והערך העצמי שלהן פגיע. אנו עושות איתן תהליך של העצמה, ומקנות להן מיומנויות חיים כמו ניהול חשבון בנק משלהן, ניהול משק בית, כתיבת קורות חיים, והכנה לראיונות עבודה, אנחנו חושפות אותן לעולם היזמות ומקנות מיומנויות של ניהול עסק אבל בעיקר מחזקות את תחושת המסוגלות שלהן.
כל אלו מיומנויות חיים בסיסיות ולצערינו נשים נפגעות אלימות, פעמים רבות, נעדרות מיומנויות אלו בשל החלשה חברתית ואישית רבת שנים. אבל אלו רק הנשים שפונות אלינו. אנחנו מעריכות שעל כל אישה שחוותה אלימות, ארבע לא מדווחות. ההערכה הזו שלנו מתבססת על הערכות של ארגון הבריאות העולמי שלפיהן שעל כל אישה נפגעת אלימות שמוכרת לרשויות, יש לפחות 4 נוספות שלא מדווחות. ולכן התפקיד המשמעותי הנוסף שלנו הוא חינוכי, להעלאת המודעות דרך הרצאות, סדנאות, הסברה וחקיקה.

ידוע לך כמה נפגעות אלימות ישנן בישראל מדי שנה?
תנועת המי טו הראתה לעולם איך רוב הנשים לא מתלוננות בשיגרה, לכן המספר שידוע לנו הוא רק קצת הקרחון. ובכל זאת ידועות בארץ כמאתים אלף נשים נפגעות אלימות וכפי שאמרתי על כל אישה, לפחות עוד ארבע לא מדווחות אז מדובר להערכתנו בשמונה מאות אלף נפגעות אלימות. כלומר כל אישה חמישית חווה אלימות. נשים נפגעות אלימות לא תמיד מודעות לכך. כפי ששירה איסאקוב מתארת בעדותה המצמררת, עד שלא קרה מה שקרה היא בכלל לא הגדירה עצמה כנפגעת אלימות. אדגיש כי במונח ׳נשים נפגעות אלימות׳ אני מתייחסת גם לנשים שסובלות מאלימות מבן זוגן וגם לנשים שסבלו מאלימות במשפחת המוצא. אני מתייחסת לאלימות על כל סוגיה- פיזית, מינית, רגשית, וכלכלית.
מהי אלימות כלכלית נגד נשים?
אלימות כלכלית נגד נשים מתרחשת כאשר הגבר מונע מהאישה את יכולת השליטה על משאבים כלכליים שלפי החוק שייכים לה. הוא לרב ינהל את כל החשבונות ולא תמיד יחשוף איזה שימוש נעשה בכסף. האישה כדי להתנהל כלכלית נאלצת לבקש את מה שהיא צריכה ולא תמיד מקבלת. בשל הפער החברתי והכלכלי בין נשים וגברים, נשים רבות הסובלות מאלימות מרגישות שאינן יכולות לעזוב, כי אינן יכולות לפרנס את עצמן ואת ילדיהן בכוחות עצמן; גם הנשים העצמאיות והחופשיות ביותר במאה העשרים ואחת, גם רופאות, עיתונאיות, אמניות ועורכות דין, מוצאות את עצמן פעמים רבות לכודות ברשת דימויים ומבנים חברתיים המקשים עליהן להילחם באלימות המופעלת נגדן.
אם לאישה נוח וטוב לא לנהל את הכספים, האם זה בהכרח מלכודת דבש שעלולה להפנות כלפיה אלימות?
זה נושא עדין, אם על שני בני הזוג מוסכמת חלוקת התפקידים אז אין פה בעיה בהכרח, אבל זה לא דומה למקרה שהאישה אומרת על בן זוגה שהוא מבשל טוב יותר אז שיהיה במטבח. כי הנזק משאננות במטבח מינורי לעומת נזק משאננות בענייני כספים. נשים נרתעות מניהול כלכלי כי הן חושבות שהן לא יכולות. הייתי ממליצה לכל אדם לפתח עצמאות כלכלית, זה בהחלט בריא יותר. אם בכל זאת החליטו בני זוג שהגבר ינהל את חשבון הבנק, אני תמיד ממליצה לבדוק אם הוא מוכן שאשתו תוריד את האפליקציה של החשבון למחשב או הטלפון שלה כדי שבמקרה הצורך או הרצון תהיה לה גישה. אם לא, אז כנראה יש לו מה להסתיר וזה בעייתי. הגיעו אלינו נשים שביום שהחליטו לעזוב גילו להפתעתן שבן הזוג השאיר להן חובות כבדים.
מערכת זוגית מעצם טיבה היא מערכת שהצדדים סומכים זה על זה, אבל אנחנו ממליצות לבדוק ולהיות עם אצבע על הדופק, כי המקרים האלה שכיחים.


איך ממגרים את התופעה הזאת?
עמותת ׳רוח נשית׳ הייתה הגורם המוביל ביזום וניסוח הצעת חוק נגד אלימות כלכלית. בשנת 2014 ניסחה ׳רוח נשית׳, הצעת חוק בעניין שהוגשה ע”י חברת הכנסת לשעבר זהבה גלאון. בשנת 2017 הוגשה ההצעה כהצעת חוק ממשלתית ע”י השרה לשוויון חברתי דאז, גילה גמליאל. בניסוח ההצעה היו מעורבים עוד אנשי אקדמיה וארגונים. ביולי 2020 הוגשה ההצעה שוב, ע”י שר המשפטים אבי ניסנקורן והשרה לענייני תפוצות עומר ינקלביץ’ ואוחדה עם הצעת חוק פרטית של ח”כ קרן ברק ויואב סגלוביץ, היא זכתה לתמיכה של שר הרווחה איציק שמולי ושרים נוספים ואושרה בוועדת השרים לענייני חקיקה. ההצעה עברה בקריאה ראשונה בכנסת ונתקעה בהכנה לקריאה שניה ושלישית בועדת חוקה. וכעת ממתינים לחידוש פעילות הכנסת אחרי הבחירות. כמובן חקיקה אינה מספיקה ואנו עוסקות גם בהעלאת מודעות ציבורית לתופעה, דרך הרצאות לציבור הרחב והסברה.
הקורונה קרתה בכל העולם, אבל אי אפשר להתעלם מהעובדה ש-70% מהמובטלים בישראל בעקבות הקורונה הן נשים. כיצד את מתייחסת לתופעה?
הפער המגדרי קיים והוא עגום, נשים תמיד יהיו הראשונות להיפלט ממעגל העבודה, נטל הבית וגידול הילדים נתפס לרב, עדיין, כתפקידה של האישה ולכן מראש העבודות שבהרבה המקרים נשים ימצאו יהיו מוגבלות וללא אופק התפתחותי. התפקיד שלנו בעמותה לשקם נפגעות אלימות, לגרום להן להאמין בעצמן, להכיר בזכויות שלהן ולשאוף לעצמאות כלכלית וחוסן נפשי כדי שיבנו חיים בריאים ואיתנים, ובכך גם לצמצם את הפערים. כרגע, בעת משבר הקורונה, משתתפות שלנו שרק נפרדו מבן הזוג ובתחילת הדרך השיקומית נמצאות על הקצה, אין להן את המשאבים שיוכלו לתמוך בהן בתקופות כאלה, הילדים בבית אז הן לא יכולות לצאת לעבוד גם אם הן רוצות, בעל הבית לעיתים מאיים לזרוק מהדירה ואין מה לאכול. זוהי באמת טלטלה גדולה. אנחנו יודעות הן מהספרות המקצועית והן מהפרקטיקה, שבתקופות חגים, בהן משפחות נמצאות יחד תקופה ארוכה, עולה פעמים רבות רמת האלימות בבתים. מאחר ול”חג” הקורונה, המאלץ משפחות להישאר ביחד בבתים, אין מועד סיום ידוע, נערכנו ליום שאחרי, שהגיע עם עלייה בשיעורי האלימות במשפחה, דבר שהביא לעלייה בפניות אלינו.
בנוסף אני שמחה לעדכן על הישג חסר תקדים, שהגענו אליו לפני מספר חודשים, בעקבות המאבק שרוח נשית הובילה במסגרת הקואליציה להבטחת דמי מזונות – שר הרווחה קידם תיקוני חקיקה למניעת קיצוץ בקצבאות נזקקים שפוטרו בשל משבר הקורונה! רוח נשית כארגון מוביל בקואליציה להבטחת מזונות ילדים (הכולל גם את מרכז רקמן וארגון אם הבנים) פועלת מזה כ- 8 שנים לשינוי מדיניות חוק המזונות. מאז ומתמיד היינו כתובת לנשים חד הוריות אשר סובלות מקיזוז בקצבת מזונות ילדים שהן מקבלות מביטוח לאומי.
מאז התחלת משבר הקורונה קיבלנו פניות רבות מנשים חד הוריות שבעקבות משבר הקורונה פוטרו מעבודתן והיו זכאיות לקצבת אבטלה – אך קבלת קצבת האבטלה הובילה לביטול קצבאות מזונות ילדים שקיבלו מביטוח לאומי בשל מדיניות אי-כפל קצבאות של הביטוח הלאומי. כבר באפריל 2020 השתתפנו בוועדה בכנסת אשר עסקה במצוקה של מקבלי קצבאות בזמן משבר הקורונה.
הקואליציה יזמה ופנתה לביטוח לאומי, לשר האוצר ולשר הרווחה בבקשה לשנות את החוק כך שאשה חד הורית תוכל לקבל קצבת אבטלה ומזונות ללא כל קיזוז.
אני שמחה לבשר שמנכ”ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר, ענה מיד למכתבינו, והבטיח לתמוך בתיקון החקיקה שהצענו ושר הרווחה הקודם, אופיר אקוניס, הודיע שיצטרף ויזום הצעה לשינוי חקיקה, כך שאשה חד הורית תמשיך לקבל קצבת מזונות מהביטוח הלאומי גם במקרה של קבלת קצבת אבטלה! במאי עבר תיקון החקיקה בקריאה בכנסת, ביוזמת שר הרווחה איציק שמולי . אין ספק שמדובר בבשורה של ממש שתבטיח שכל אישה חד הורית שמקבלת קצבת אבטלה -תמשיך ותקבל מזונות ילדים מביטוח לאומי וזכויותיה לא יפגעו. אנו נמשיך לפעול לשינוי מדיניות חוק מזונות ילדים, לרווחת כולנו. הנושא ממחיש לנו כמה חשובה חירות כלכלית למען עתיד הילדים שלנו בזמן שגרה, לא כל שכן – בזמן משבר.

אחד הפרוייקטים המדוברים שגם מסייע רבות במימון פעילות העמותה וזוכה ליחסי ציבור נרחבים, ועל כן גם מעלה את המודעות לתופעת האלימות ולמניעתה הוא בוטיק שמלות הכלה.
מיזם משמעותי שאנו גאות בו במיוחד הוא בוטיק שמלות הכלה. נשים רבות חולמות על שמלת כלה מעוצבת ומותאמת בדיוק למידותיהן, ואצלנו הן יכולות לרכוש שמלה של טובי המעצבים במחיר אטרקטיבי וגם לתרום למען נשים אחרות. הבוטיק הוא מיזם חברתי ייחודי מסוגו, המשלב בין מכירה של שמלות כלה שנתרמות לעמותה על ידי מעצבות ומעצבים ועל ידי כלות לאחר חתונתן, לבין עשייה חברתית לקידום נשים נפגעות אלימות. יש לנו כלות שמיד אחרי החתונה תורמות את השמלה בחזרה לבוטיק. מדהים כמה נתינה יש. הבוטיק מאויש על ידי מתנדבות מסורות, רגישות ואדיבות אשר מבטיחות כי כל כלה המגיעה לבוטיק עוברת חוויה נעימה וחיובית, והמחירים נעים בין 1,500 ש״ח ל-2500 ש״ח בלבד. כל אלו הופכים את הרכישה בבוטיק לאלטרנטיבה שפויה, אקולוגית ושווה לכל כיס.
הבוטיק מהווה מקור נוסף לתמיכה בפרויקטים ובפעילותה של רוח נשית, ומסייע להעלאת המודעות לחשיבותה של עצמאות כלכלית בקרב נשים נפגעות אלימות.
מי הם המעצבות.ים שתורמים לכם והיכן ניתן לרכוש שמלה?
בין המעצבות והמעצבים שתורמים לנו: ליהי הוד, טלי ומריאנה, אלון ליבנה, דוד חצבני, ירון ברכה בצלאל, לי גרנבאו, גלי קרטן, יואב ריש, ערבה פולק, ועוד רבים ורבות … הבוטיק הוא יוזמה שצמחה מתוך יוזמה אחרת של העמותה, נהדרת לא פחות – “טרנדה” הינו יריד מעצבים ששמו הולך לפניו בו נמכרים בגדים, תכשיטים, אקססוריז ובגדי ים. לפני 6 שנים אחד מהמעצבים שתרמו בגדים ל”טרנדה” החליט לתרום שמלות כלה ובעקבותיו באו עוד רבים. בהתחלה כלות הגיעו למדוד שמלות בחדר קטן ברחוב קרליבך בתל אביב, עם הזמן שכרנו חדרים בבניין שבו אנחנו נמצאות, שיפצנו וסידרנו בוטיק לתפארת שהוא מרחב נעים ומזמין עבור כל אישה שמעוניינת לרכוש שמלה ליום חתונתה במחיר שפוי.

נשים רבות מסתירות את היותן נפגעות אלימות ונשארות כבולות בתוך מעמד נחות, מושפל ומוכה, איך אפשר לזהות את הסימנים?
רוח נשית מעבירה הכשרות, הרצאות וסדנאות שמטרתן היא העלאת המודעות הציבורית לתופעה הרחבה של אלימות נגד נשים, על מנת לאפשר לאנשי המקצוע כמו גם לציבור הרחב לזהות סימני אזהרה. בין השאר ערכנו הדרכות בבתי ספר לקוסמטיקה ברחבי הארץ במטרה לספק לנשות המקצוע כלים לזיהוי סימני אלימות והפניה לגורם מטפל בהתאם.
תמר שוורץ פועלת בחמש השנים האחרונות, מאז נכנסה לתפקידה כמנכ”לית העמותה במחויבות וללא לאות. העמותה זכתה בשנים האחרונות לשורה של הישגים מרשימים במיוחד ביניהם תו מידות לאפקטיביות מטעם אירגון מידות, מעמד של יועץ מיוחד לאו”ם בתחום האלימות נגד נשים ופרס ע”ש גולדה מאיר ז”ל, על עשייה חברתית מעוררת השראה.
הפעילות הנרחבת הכוללת בין השאר את יוזמת חקיקת החוק נגד אלימות כלכלית בין בני זוג הקובע איסור נקיטת אלימות כלכלית והכרה באלימות מהסוג הזה כעוולה אזרחית שניתן לתבוע בגינה נזיקין, הרחבת אמנת זמינות הבנקים וחברות האשראי שמטרתה להקל על נשים נפגעות אלימות את ההתמודדות הפיננסית עם חובות שנוצרו ע”י בן הזוג האלים. האמנה שחלה עד לאחרונה רק על נשים ששהו במקלטים אך הורחבה לגבי נשים בקהילה המוכרות לרווחה. והסדרת מתן כפל קצבאות לנשים חד הוריות מובטלות שמקבלות דמי מזונות מביטוח לאומי ועל מנת שיוכלו לקבל בו זמנית את דמי האבטלה המגיעים להן. כל אלה ועוד מעידים על עשייה ללא רבב שמטרתה שינוי מדיניות ככלי לשינוי חברתי והעלאת המודעות לתופעת האלימות על כל גווניה.

כיצד נעבור את המשבר?
בימים כתיקונם רוח נשית פותחת מידי יום ראשון אחה”צ מרחב אירוח נעים בו משתתפות הווה ועבר מגיעות לבלות זו עם זו, להשתתף בהרצאות וסדנאות חווייתיות. אלו מפגשים שמהווים עוגן, יציבות ותחושת שייכות. הסדנאות והקורסים שלנו ומוקדי הפעילות השוטפת נפרשים מתל אביב, יפו, לוד, אכסאל, סחנין, חיפה, נהריה, אופקים, נתיבות ועד באר שבע. כאמור כעת, משהתרגשה עלינו סערת הקורונה ולמרות שאנחנו בהחלט חוות את התקופה הלא פשוטה הזו, אף סניף לא נפגע ושום פעילות לא הופסקה.
כל העובדות והמתנדבות פועלות בימים אלו בתקשורת און ליין בסקייפ, זום וטלפון. הפורומים הקבוצתיים, ההרצאות והסדנאות שאנו מקיימות בשיגרה לציבור הרחב – כל אלה ממשיכים להתקיים, אנחנו מקיימות דיונים שוטפים בהנהלת האירגון, על מנת להיערך תוך כדי תנועה ולהגיב נכון לעידכונים ולשינויים המתרגשים עלינו חדשות לבקרים. אנחנו עובדות ביתר שאת ושמות דגש על תמיכה נפשית וריגשית, מסייעות בבירור זכויות המגיעות למשתתפות ובמענים קונקרטים וכמובן שממשיכות בתהליכי השיקום התעסוקתי. הרצף הטיפולי חשוב מאוד בעיקר בעת הזו.
אנו סמוכות ובטוחות שנצא מחוזקות מהתקופה המורכבת הזו, ומשתדלות כל הזמן להחזיק את התקווה, את תחושת השליחות והאור בעיניים.
לתרומות והתנדבות
ניתן לשלוח מייל: office@ruach-nashit.org.il
או להתקשר 072-2507770
