צמצום מעגל הצדק

one פרסום / 20.04.2021

מתת פלסנר מבכירות עורכות הדין בישראל, בראיון מרתק על עקרון השיוויון בדיני מזונות ילדים בישראל. שנות פעילותה הרבות והמגוונות זיכו אותה בכבוד רב בקרב קהילת המשפט בישראל והיא מוזמנת באופן תדיר להרצות בכנסים ובאירועים משפטיים ועסקיים. בראיון זה תסקור עו״ד פלסנר את התמורות שחלו בשנים האחרונות בעולם דיני המזונות של קטינים בישראל עם התייחסות לפסיקה החדשה של ביהמ״ש העליון מינואר 2021 שתקשה על הגשת תביעות להפחתת מזונות על ידי אבות גרושים.

מאת | טלי דביר לבנת

מתת פלסנר, עורכת דין, מגזין שבוע האופנה 2021,
צילום: עידו לביא

פסיקה חדשה של ביהמ”ש העליון מהעת האחרונה, לפיה תידרש הוכחת שינוי של ממש כדי לאפשר הפחתת מזונות קטינים, מהווה ׳מכה׳ קשה לאבות הגרושים. זהו שינוי משמעותי לאחר שבשנת 2017 הוחל עקרון השיוויון ע״י ביהמ”ש העליון בתיקי מזונות וירד הרף להגשת תביעות להפחתת מזונות קטינים. ועתה, בפתח שנת 2021 , אנו חוזרים שוב לרף הגבוה. 

ביולי 2018 התקבל פסק דין תקדימי במשרדה של עורכת הדין והמגשרת מתת פלסנר בתיק אותו ניהלה משך מספר שנים. בפסק הדין נקבע כי ההלכה של ביהמ”ש העליון מ 2017- שהחילה את השיוויון בדיני מזונות קטינים מהווה שינוי נסיבות בגינו ניתן להפחית את המזונות וכן כי ניתן להחיל אותה גם רטרואקטיבית בתיקים סגורים. בפסיקה זו, שהיתה ראשונה מסוגה בישראל, היה נסיון לסלול את דרכם של אבות גרושים רבים להפחית את המזונות שהם משלמים. 

במשרדה של עוה”ד פלסנר שקדו במשך למעלה משלוש שנים בהתמדה רבה, נחישות והרבה עבודה מאומצת לנהל תיק הפחתת מזונות, שרבים סברו שאין לו כל סיכוי. עו”ד פלסנר סברה אחרת. זה לא מקרי וזו בהחלט לא הפעם הראשונה בה מחליטה עו”ד פלסנר לייצג בתיק שאחרים לא האמינו בסיכויי הצלחתו. “נדרשת נחישות, נדרש אומץ והחשוב מכל – אמונה בצדקת הדרך. אם אני מאמינה במשהו, אני אלך איתו עד הסוף”, אומרת פלסנר.

 

שנה לפני שניתן פסק הדין התקדימי, קבע ביהמ”ש העליון ב 2017- , כי יחול שיוויון בדיני המזונות של קטינים בישראל וכך למעשה נוצרו ברגע ” 2 סוגים של אבות” – אלו שיהנו מן השיוויון וישאו במזונות נמוכים יותר ואלו שישלמו מזונות גבוהים יותר כי עניינם הסתיים לפני שניתנה ההלכה החדשה בעליון. פסק הדין החדש במשרדה של פלסנר הפיח תקווה בקרב אבות רבים שקיוו כי יוכלו עתה לחסות תחת כנפי השיוויון וכי הצדק יוכל להתממש גם בעניינם. זאת, בשל הקביעה כי ההלכה של העליון תחול רטרואקטיבית גם על תיקים שנסתיימו זה מכבר.

במשרדה של עוה"ד פלסנר שקדו במשך למעלה משלוש שנים בהתמדה רבה, נחישות והרבה עבודה מאומצת לנהל תיק הפחתת מזונות, שרבים סברו שאין לו כל סיכוי. עו"ד פלסנר סברה אחרת. זה לא מקרי וזו בהחלט לא הפעם הראשונה בה מחליטה עו"ד פלסנר לייצג בתיק שאחרים לא האמינו בסיכויי הצלחתו.

זה בהחלט היה הישג מרשים. “לא בכל בוקר קמים עם פסיקה כזו, שיש בה כדי להשפיע על חייהם של אנשים כה רבים ושלמעשה מרחיבה את מעגל הצדק”, מספרת פלסנר. תחום דיני המשפחה הוא תחום בו נעשה לא פעם מאמץ להגיע להסכם בכל שלב משלבי ניהול התיק ובמקרים רבים לא מגיעים כלל לפסק דין. הגעה לפסק דין שמהווה מהפיכה של ממש היא אירוע די נדיר.

וכך, משך מספר שנים הוגשו אינספור תביעות להפחתת מזונות ע”י אבות שחשו שהם משלמים מזונות גבוהים מדי. הם הגיעו להסכמים או שעניינם הסתיים בפסק דין לפני שביהמ”ש העליון החיל את השיוויון בתיקי המזונות של קטינים וכך נגרם להם עוול וחוסר צדק. בשנים האחרונות, היתה הקלה בפסיקה של ביהמ”ש בדרישות הסף להפחתת המזונות. היה קל יותר להגיש תביעות הפחתה של מזונות ולהצליח. כמובן שכל מקרה לגופו, אך היו לא מעט מקרים בהם התאפשר השינוי. אבות נדרשו לעמוד ברף נמוך יותר, להוכיח שינוי נסיבות עובדתי קל על מנת שביהמ”ש יפחית את המזונות שהם שילמו.

לאחרונה, בחודש ינואר 2021 , ניתן פסק דין חדש ע”י ביהמ”ש העליון שהעלה שוב את הרף הנדרש. פסק הדין הזה מהווה ‘מכה’ קשה לאבות הגרושים, שיתקשו להפחית את המזונות שהם משלמים. האם יש בכך צדק? האם כך יוחל השיוויון? ממילא ברור, כי פסיקה זו תוביל לתוצאה בה השיוויון והצדק ייסוגו מפני שיקולים אחרים – עקרון סופיות הדיון, אינטרס ההסתמכות, הצפת ביהמ”ש בתביעות אינספור להפחתת המזונות ועוד שיקולים אחרים.

האם זה סופו של עידן חשוב ומשמעותי? עידן של שינוי. עידן של שיוויון ושל צדק. האם לכך התכוון ביהמ”ש העליון? האם כך יתקיים השיוויון וכך נחיל עקרונות של צדק? במקרים רבים לאב יש יכולת כלכלית נמוכה מזו של האם והוא עדיין נדרש לתשלום מזונות, כי כך נפסק בעניינו או שלכך הוא הסכים בהסכם עליו חתם. מכאן, פסיקתו של ביהמ”ש העליון בשנת 2017 שהחילה עקרונות של שיוויון וצדק. ואולם, הפסיקה החדשה מחודש ינואר 2021 מחזירה את גלגלי הצדק לאחור ומצמצמת את מרחב הצדק. אבות גרושים יתקשו שוב להפחית את המזונות המשולמים על ידם, גם במקרה שהפחתה כזו הינה הכרחית ונדרשת.




משרד עורכי הדין פלסנר הוא משרד בוטיק מהמובילים בתחום דיני המשפחה והגירושין בישראל. 

עורכת הדין פלסנר עוסקת בתחום למעלה משני עשורים והינה בעלת נסיון רב בתחום. ייחודו של המשרד בידע המשפטי הנרחב, בפסיקות תקדימיות ופורצות דרך, בתודעת שירות גבוהה ובנסיון הרב שנצבר בניהול מערכות מאתגרות ומורכבות ביותר. המשרד מעניק ללקוחותיו מעטפת כוללת של פתרונות בניהול התיקים בערכאות המשפט השונות.

במשרד מתנהלים בכל נקודת זמן שני תיקי פרו בונו, כחלק מתרומת המשרד לקהילה. עוד משחר נעוריה התחברה עו”ד פלסנר לעשיית צדק ואהבה לעזור לאחרים. עו”ד פלסנר רואה בעבודתה שליחות בעולם שכולו דיני נפשות, כשמה שמוביל ומנחה אותה ואת צוות המשרד הוא האפשרות שניתנת בידיהם לשנות את חייהם ועתידם של אנשים ולהביאם למקום טוב ובטוח יותר. המשרד מונה צוות של 6 עורכות דין ומנהלת משרד שעושות לילות כימים בעבודה נחושה ומאומצת. טובת הילדים היא שניצבת לנגד עיניהם בראש ובראשונה בניהול כל מערכה משפטית. “נופלת בחלקנו מדי יום הזכות לחולל שינוי אמיתי בחיים של אנשים, לצלוח אתגרים משפטיים ולהפוך את הבלתי אפשרי לאפשרי בעבורם”, מספרת עו”ד פלסנר

_IDO2256

מעבר לעבודת המשרד השוטפת וההופעות הרבות בביהמ״ש ובתקשורת, מוזמנת עוה״ד פלסנר באופן תדיר להרצות בכנסים ובהשתלמויות בתחום עיסוקה וכן בכנסים וימי עיון עסקיים. לצד ניהול מערכות משפטיות מאתגרות בביהמ”ש, עו”ד פלסנר הינה מגשרת מוסמכת שמנהלת מדי שנים רבות תיקי גישור בתחום הגירושין ולה נסיון מצטבר רב בניהול מו”מ. לב העשייה הוא במגע היומיומי של צוות המשרד עם לקוחותיו וסיפור חייהם בשעת משבר לצד מציאת הפתרון המשפטי היצירתי והטוב ביותר שיוביל אותם לחוף מבטחים. זהו הכח המניע של המשרד. פלסנר מוסיפה כי ״נדרשת התנהלות בתבונה וברגישות רבה בתחום מאתגר זה, תוך שמירה על טובת הקטינים ובחינת צרכיהם, במקום שקולם לרוב אינו נשמע.״

מתת פלסנר, עורכת דין, מגזין שבוע האופנה 2021,

office@plesner-law.co.il | 03-6246224 | לינקולן 20, ת״א

plesner-law.co.il