חם שם בחוץ, עולם האופנה מזמן אתגרים של ממש למעצבים הצעירים הבאים בפתחו, לכן פרוייקטים מיוחדים כדוגמת מיזם “חממת מפעל הפיס למעצבי אופנה” המסייע ותומך במעצבי אופנה ישראלים ביצירת קולקציית הלבשה חדשה, מייצרים גלים של שינוי.
זו השנה החמישית בה מפעל הפיס מקיים את פרויקט חממת האופנה שנחשב להצלחה גדולה, תומך כלכלית ומלווה עסקית מעצבי אופנה צעירים ומבטיחים אל עבר הגשמת מקסימום החזון שלהם ומעבר.
זוהי בשורה לעולם האופנה הישראלי שלא זכה עד כה כלל לתמיכה ממסדית ומעצם הסיוע והליווי להם זוכים טובי המעצבים בראשית דרכם, האופנה הישראלית כובשת תצוגות וזוכה להצלחות בינלאומיות.
דולין מלניק, מנהלת אגף התרבות של מפעל הפיס מספרת שזוהי מבין המשימות החשובות והמשמעותיות של מועצת התרבות של הפיס – לסייע ולתמוך בתחומים שלא זוכים לתמיכות ציבוריות. אנחנו מזהים צורך, תחום, מגמה, ונולד הפרויקט לפי הצרכים.
היתה לנו התלבטות במשך כמעט שנתיים האם לתמוך בתחום האופנה או לא. התעסקנו בשאלות כגון האם נכון לתמוך בתחום מסחרי? האם אופנה היא אמנות? האם עיצוב הוא אמנות? אבל מהרגע שנלקחה ההחלטה הלכנו עם זה בלב שלם עד הסוף. היום חמש שנים אחרי אני יכולה להגיד בצניעות שעשינו שינוי ובהחלט חלה התעוררות. נולד פרס מטעם שרת התרבות שתומך במעצב ותיק ובמעצב צעיר כל שנה. זהו הישג חדש וחשוב. בעיקר כשבשאר העולם אופנה כבר מזמן זוכה לתמיכה ממשלתית וציבורית.
במה מתבטאת התמיכה שלכם?
המעצבים מקבלים סכום של 120,000 ש”ח ליצירת קולקציה חדשה ולליווי של מנטור מהתחום כמו גם ליווי של ייעוץ עסקי למשך כחצי שנה, חשיפה נרחבת ויחסי ציבור.
מהם הקריטריונים לבחירת מועמדים?
אלה מעצבים צעירים אבל לא כאלה שרק יצאו מבית הספר. פעילים לפחות שנתיים אבל לא יותר מעשר שנים. מה שמייחד אותם הוא שילוב של רעב וכישרון. אנחנו לא יודעים מה אנחנו מחפשים, אנחנו יודעים כשאנחנו מוצאים. הבחירה היא לבסוף עפ”י קריטריונים של איכות, המועמדים מתבקשים להציג קולקציות קודמות, הצעות לקולקציות חדשות, מתקיימות פרזנטציות ושיחות אישיות עם הוועדה המקצועית. אף אחד מהם לא צריך מחמאות מאיתנו, הם כולם מוצלחים ואנחנו לא המצאנו אף אחד, לקחנו אנשים מוכשרים בנקודת זמן קריטית בקריירה שלהם ואפשרנו להם להתפתח מבלי להיות מוטרדים, בתוך סביבה תומכת בדיוק כמו בחממה.
העולם האמיתי הוא לא חממה, איך שורדים את מלחמת ההשרדות בתחום?
המעצבים מסיימים את התוכנית מוכנים לחיים האמיתיים ומצוידים בארגז כלים שיעזור להם להתנהל בתוך העולם הזה. הם מקבלים ‘בוסט’ של תשומת לב בשבוע האופנה גם מהאורחים שמגיעים מהעולם. הם יוצאים לדרך עצמאית כשהם מוכנים יותר. אנחנו מאוד גאים בפרויקט הזה ובכל המעצבים שעברו איתנו דרך מכיוון שאם אני לא טועה, כולם עד היום עדיין פועלים וחלקם מאוד מצליחים. אנחנו משתדלים לייצר המשכיות גם דרך קולות קוראים שאנחנו מוציאים כל שנה כמו תמיכות להשתלמויות בחו”ל, חלק מהמעצבים עוסקים גם בתחום האמנות ובכל שנה יש מגוון של אפשרויות תמיכה שניתן לבקש ולקבל. השנה פנה אלינו מנהל שבוע האופנה במרסיי שעוקב אחריי פרויקט החממה וביקש לשתף פעולה עם שישה מהם. אנחנו עובדים ביחד עם המדינה על המשכיות לתמיכה הזאת.
מי חבר בוועדה המקצועית?
הוועדה המקצועית מורכבת ממובילי תחום האופנה בארץ , מדובר בפאנל ורסטילי. זהו פורום שמורכב מאנשים שונים, כל אחד והיכולות שלו. ששון קדם – אמן רב פנים ומעצב אופנה, קלודט זורע – אמנית ומעצבת אופנה, שגיב גלעם – מעצב אופנה ובעל סוכנות לייעוץ קריאייטיבי, מוטי רייפ – מפיק מוביל בעל 30 שנות ניסיון, מיכל צ’יטייט – אמנית ויועצת למעצבים מקומיים לפרוץ אל השוק הבינלאומי ודוד עדיקא – אמן ומרצה בתחום הצילום.
חברי הוועדה הם גם אלה שמלווים את המעצבים הצעירים כמנטורים במהלך תקופת החממה, מעודדים, מחזקים וסוללים ביחד איתם את הדרך להצלחה ומצוינות. המטרה היא שיהיה כאן מישהו שעבר כבר את כל התלאות ויכול לעזור לחסוך את זה לבאים אחריו.
הפרויקט נחשב להצלחה גדולה וחלק מהמעצבים שזכו בשנים עברו אף הוזמנו להציג בתערוכות מובילות בחו”ל. מבין ההצלחות המדוברות ביותר אפשר למצוא שמות כמו שחר אבנט, הד מיינר, דור חן, ענת משולם, שאדי עבד, שירן ראובן, אלירן נרגסי ועוד רבים אחרים.
הד מיינר כבר הוכתר כישרון עולה בתעשיית האופנה העולמית וזכה בפרס השופטים בתחרות תאגיד האופנה LVMH המאגד תחתיו שמות כמו לואי ויטון, כריסטיאן דיור, זיבנשי וסלין. הוא נבחר מבין 1700 מעצבים מכל העולם שניגשו לתחרות. ומתעקש שלא מדובר בסיפור סינדרלה אלא בעבודה קשה וממושכת. כבוגר התוכנית הראשונה של פרויקט החממה ההצלחה שלו נחשבת מטאורית. הוא מציג מדי שנה במסגרת לו”ז התצוגות הרשמי של שבוע האופנת הגברים בפריז ובגדי המותג שלו נמכרים בעשרות בוטיקים נחשבים ברחבי העולם.
שחר אבנט בוגרת החממה שכבר הספיקה בין השאר להלביש את ביונסה ונטע ברזילי, מציינת שפרויקט החממה תרם לה מאוד “זה פרוייקט מדהים שעוזר גם ברמה הארגונית וגם הכלכלית. הייתי בתחילת הדרך ולוקח זמן להרוויח כסף – העובדה שקיבלתי מענק על מנת להתחיל עזרה לי מאוד”.
גם שחר מעידה על עצמה שהיא עובדת קשה “אני לעולם לא מוותרת או מתייאשת באמצע. משתדלת להביע את עצמי דרך העבודות שלי ולהשאר נאמנה ללב שלי תוך כדי התהליך”.
מהו הצעד הבא שלך?
אין “צעד הבא”. להקים עסק ולהיות בעלת עסק המשמעות היא להתפתח משעה לשעה ומיום ליום. בעיקר בעולם האופנה יש כל כך הרבה משתנים כל הזמן שכל רגע הוא שינוי. באופן כללי הצעד הבא שלי הוא לכבוש את העולם ולהיות מיליונרית. לא יודעת כמה זמן יקח לי להגיע לשם אבל זה בדרך,
אני בטוחה.
המעצבים דור חן וענת משולם, בוגרי פרויקט החממה, הקימו את מותג “הולילנד” בעל אמירה ואג’נדה פוליטית של מזרח תיכון חדש. מאז נחשף המותג שלהם במסגרת תצוגת ה”אפ-קאמינג דיזיינרס” של חממת המעצבים בשבוע האופנה, הוא הפך לאחד המדוברים בברנג’ת האופנה.
כיצד תרם לכם פרויקט החממה?
הפרויקט תרם לנו מאוד, הוא היה יריית הפתיחה שלנו כמותג וכמעצבים עצמאיים. כלכלית ומקצועית ובחשיפה התקשורתית הרחבה שקיבלנו. אנחנו כל הזמן דוחפים קדימה וממציאים את עצמנו מחדש. מתכוונים להתפתח ולהתרחב מחוץ לישראל ולהמשיך ליצור, לרגש ולחבר אנשים סביב הולילנד.
שאדי עבד שמח שבגיליון “לאשה” האחרון נטלי דדון הצלטמה עם השמלה האדומה שלו מהקולקציה שהציג בשבוע האופנה בחסות החממה של מפעל הפיס: “זכינו לחשיפה רחבה והתאפשר לי ליצור קולקציה שלמה מבלי להתחשב בקהל יעד. אני מכוון לחו”ל ולכן יכולתי להרשות לעצמי לקחת צ’אנס ולהוציא קולקציה שרחוקה מכל מה שעשיתי עד אז – בקו נקי, מודרני שמדבר חו”ל”. כרגע הסטודיו של שאדי עבד לשמלות ערב ושמלות כלה ממוקם בצפון ליד נהריה ומגיעים אליו מכל רחבי הארץ.
העיניים נשואות מעבר לים?
החשיפה הבינלאומית תגיע אבל רק בליווי של משקיע, דרוש גב כלכלי. אני שולח הרבה מיילים לסטייליסטים ברחבי העולם, זו עבודה קשה אבל בסוף זה יקרה, יש למה לשאוף.
שירן ראובן לmamo : הגיעה מאוד מוכנה לשלב המיונים לפרויקט החממה: ״עוד לפני שיצאה הקולקציה, התחלתי במחקר מעמיק והתייחסתי לכל שלב בבניית העסק מרמת המיתוג והגרפיקה עד לקונספט המותג ולבסוף לעיצוב הבגד בצורה המדויקת ביותר ולכן כשהגעתי לוועדה המותג כבר היה מאוד מגובש הן מבחינה עיצובית והן מבחינה עיסקית. עם זאת הקולקציה שהצגתי היתה קולקציית ביכורים ולכן הליווי היה מאוד משמעותי עבורי בשלב הזה. וכמובן שהפרס הכספי עזר בהוצאות הקמת עסק ובזכותו יכולתי לייצר את הקולקציה ולשווק
אותה בחנויות.
היום, אחרי שנה, שירן מרגישה שהמותג כבר מתחיל להיות מוכר: ״מאוד חשוב לי לבסס אותו בארץ כי מפה אני יוצרת, השלב הבא הוא להיחשף לקהל הבינלאומי. אני מרגישה שאני והמותג מוכנים לזה, הבית והשורשים שלי הם בעיקר ההשראה לעיצובים שלי. אמי תפרה לנו בגדים עוד בילדות והעיסוק בלבוש היה שם מאז ומתמיד”. שירן מעצבת את הסיפור שלה בקו עדין, נקי ומנימליסטי אבל הוא תמיד מספר סיפור דרך גזרה, צבע, טכניקה וזה מה שעושה אותו מעניין.
אלירן נרגסי, אחד הקולות המסקרנים בשוק אופנת הגברים, זכה בתחרויות וכבש את ווג איטליה.
הזכייה בתמיכה של מפעל הפיס כמו גם בפרסים ותחרויות אחרות הכניסו את לנגסי ללחץ: “פתאום יש ממך ציפיות וזה מאוד הפחיד אותי. אני אולי נראה כמו מותג גדול עם מערך ייצור אבל אני בסך הכל מעצב עצמאי שמייצר לפי הזמנות”.
מה מייחד את הקו העיצובי שלך?
כתב היד שלי הוא אישי, אני נמנע מלעקוב אחרי טרנדים עונתיים. אני מאמין שהעיצוב הוא ‘טיימלס’ ולקוחות שלי יכולים למצוא בחנויות האונליין שלי מוצרים מעונות קודמות שעדיין רלוונטיים ומבוקשים. בשנה האחרונה אני מקבל פניות מחתנים שמחפשים חליפת חתונה קצת אחרת מהמקובל, אני מנסה לפצח את הכיוון הזה.
גם לנגסי מביט על השוק הבינלאומי בעיניים רעבות הוא מספר כי רק 20 אחוז מכלל הלקוחות שלו הם מישראל היתר מארצות הברית, יפן ואירופה.
אלו כאמור רק חלק מבין עשרות בוגרי הפרויקט. המשותף לכל המעצבים שנבחרו לחממת האופנה של מפעל הפיס הוא שילוב בין תעוזה, מקוריות מרעננת ועבודה קשה. פרויקט החממה מאפשר להם לבסס את הקו הייחודי שלהם מבלי להיכנע ללחצים או להיבהל מהתחרות ומלחמת ההישרדות שם בחוץ. כך הם יוצאים לעולם עם חתימה אישית שקשה להתעלם ממנה.
נקודת המבט השתנתה – ההשקעה היום הינה במעצבים-אמנים, מה שמאפשר להם לפנטז,
לחלום וליישם.