כמו תחומים רבים בעולם, גם תחום הקמעונאות, האופנה והצרכנות עמד מול אתגרים רבים עם פרוץ מגפת הקורונה, בארץ ובעולם. שינויים נרשמו הן בהיקף הקניות באונ-ליין והן באופ-ליין. מאת: Cushman & Wakefield Inter Israel -

בשונה מיעדים רבים באירופה, דווקא בישראל נצפתה התעוררות רבה בתחום הנדל״ן המסחרי לאורך השנה.
ראש תחום ה-Retail של Cushman & Wakefield Inter Israel אנה קליימן מסבירה: ״אנו עדים לרצון העז לקמעונאות הפיזית בקרב הצרכנים הישראלים, למרות כל האפשרויות המקוונות היום. הרצון לחזור להרגלי בילוי כמו השילוב של קניות וארוחות צהריים מקבל בתוכו משמעות גדולה יותר מרכישה גרידא.
כך, בעקבות הסרת המגבלות לאור הירידה בשיעורי תחלואת הקורונה בפברואר 2021 ,ראינו כיצד מתחמי האוכל הוכיחו את התלות ההדדית והסינרגיה ביניהם לבין מתחמי הקניות. בעצם, נראה כי הנדל”ן הקמעונאי חשף את שווי השוק שלו מיד עם פתיחת הדלתות״.
אינטר ישראל הינה שותפתה המקומית של Cushman & Wakefield הבינלאומית, בין חברות הייעוץ המובילות בעולם אשר מתפרסת על מעל ל-70 מדינות. בזכות הרקע הבינלאומי של החברה, נציגיה כאן בארץ מייעצים ללקוחות מגוונים בתחומים שונים ומנתחים עבורם הזדמנויות להשגת התוצאה הטובה ביותר לצרכי הנדל״ן שלהם בארץ ובחו״ל.


בחודשים האחרונים נחשף הרצון החזק של הלקוחות לחווית צרכנות יום-יומית. בחירה זו של לקוחות בחווית קניות לאחר מגיפה יכולה רק לשפר את שביעות רצונם, את התמהיל ואת הביצועים הכוללים של קניונים בעתיד. בהקשר זה קליימן משתפת: ״אנו רואים עניין רב בקרב מותגים וחברות מחו”ל על פתיחת סניפים, חנויות דגל ופריסתם בארץ. מצד אחד הצרכן הישראלי מאוד אוהב לקנות ומצד שני מה שמשלים את הכוח הקמעונאי הזה, זו העובדה שהמכירות בארץ ברובן לא היו תלויות בתיירים גם בעבר – עובדה שסייעה בתקופת הקורונה להפחתת היפגעות החנויות, שכן ישראל אינה יעד שופינג מרכז תיירים שמגיעים לישראל בשביל יעדי תיירות אחרים ובאמת, רוב הכוח הצרכני הוא מקומי״.
הנדל”ן המסחרי בארץ נמצא בשלבי התפתחות מהירה. השוק של הנדל”ן המסחרי קטן באופן יחסי במספר המטרים הרבועים של הנדל”ן המסחרי ביחס לתושבים, מהווה כמחצית מגודלו של זה האירופאי או האמריקאי.
ישראל נחשבת למקום רווחי ומשתלם עבור התרחבות בינלאומית ולמרות ההשפעה השלילית של ה-Covid-19 על הנדל”ן המסחרי בעולם, שיעור השטחים הפנויים בישראל נשאר בגובה של 5%. מותגים רבים הכריזו שנכנסו או שייכנסו לשוק ב-2020.
מהמפורסמים שביניהם :Victoria Secret, Scotch and Soda ,Dior Perfume, Petit Bateau, Moncler ועוד אחרים רבים
יתרונות נוספים של שוק הנדל”ן המסחרי בארץ כוללים את הפורמט של הנדל”ן הקמעונאי בישראל, אשר מורכב בעיקר מקניונים מקצועיים ופארקים מסחריים בפורמטים אזוריים ושכונתיים. ליזמים ישראליים כגון גזית גלוב, ביג ואחרים יש משרדי נדל”ן ומרכזי קניות באירופה ובארה”ב, מה שמקנה להם וליזמים ישראלים נוספים, ניסיון רעיוני וניהולי בתפעול קניונים בכל העולם. כמו כן, ישנה פריחה של נדל”ן מסחרי ונדל”ן למגורי יוקרה, מאחר שישראל נהנית מהגירה של אזרחים יהודיים מארצות רבות בשנים האחרונות, בד בבד עם העובדה שהכלכלה המקומית מונעת בעיקר על ידי הייטק, עובדה המגדילה את ההכנסה של האזרחים שלה במהירות רבה יותר מאשר בשווקים אחרים. ואכן ישנה גדילה מידי שנה בממוצע ההוצאות של ישראליים על קניות, באינטרנט ובקניונים.
במקביל, מותגים ישראליים כמו Fox, Laline, Sabon, Aroma Espresso bar, Coffix ואחרים, ממשיכים לגדול בארץ ומחוץ לארץ, ויוצרים מושגים ומוצרים תחרותיים לשווקים חובקי עולם.
ומה לגבי שוק המשרדים?
עם האילוץ לעבודה מהבית במחצית השנייה של חודש מרץ 2020, נראה היה שזו תטמון בחובה שיפור באפקטיביות ובתחושת איזון טובה בין העבודה לחיים האישיים של העובדים. כמו בתחום המסחר, גם בשוק המשרדים הושפעו רבות מהריחוק החברתי שנכפה ואילץ את החברות השונות ללמוד איך יוצרים בו זמנית גם חוויות עובד וגם חווית לקוח, באופן שונה ממה שהתרגלו עד אז. הנתון המפתיע היה המהירות בה למדו החברות השונות להפיק את התובנות הרלוונטיות על מנת ללמוד על ניהול על כל גווניו, בעידן העבודה מהבית.
בתחילה היתה ציפייה ההגיונית ליצירת איזון טוב יותר בין החיים לעבודה. נבחנה מחדש בעקבות הניסיון המעשי של עובדי חברות ותאגידים רבים בעבודה מרחוק. יורם בלומנטל, מנכ״ל משותף באינטר ישראל, מציין: ״מחקרים שונים מהתקופה האחרונה הצביעו על חסרונות העבודה מהבית כגון פגיעה בזהות המקצועית, בשייכות, בנאמנות ובחיבור לערכי הארגון לצד תשישות וירידה באפקטיביות. אנו עדים ליותר ויותר חברות שמצהירות על הקדמת החזרה לעבודה פיזית במשרדים כמו גם להתעוררות גוברת בשוק מצד שוכרים, להזדמנויות שונות למשרדים. כנראה שעדיין נראה את המודל ההיברידי, חברות יאפשרו לעובדים לעבוד גם מהבית וגם מהמשרדים על מנת לשמר את היתרונות באיכות חיי העובדים שהמודל מאפשר. אך הכיוון, לפחות בישראל, חוזר לאט לאט למה שהיה לפני המגיפה מבחינת שימוש המשרד ומהותו עבור חברות.”



למרות הצפי לחזרה מסוימת לשגרה, האם צפוי עודף היצע בשטחי משרדים?
בניתוח שוק המשרדים בתל אביב בשנים הקרובות, מסתמן כי גם בהתעלמות רגעית מהקיטון ב- Take-up שנרשם עקב הקורונה, שוק המשרדים במע”ר ת”א צפוי לחוות עודף היצע משמעותי בשלוש השנים הקרובות: שטחי המשרדים הצפויים להתווסף ב 2021-2023 עומדים על כ- 730 אלף מ”ר, כ- 35% יותר מהשטחים שנכנסו בשלוש השנים שחלפו (2018-2020) כ- 540 אלף מ”ר.
היקף השטחים הפנויים נכון לסוף 2020 עומד על כ- 270 אלף מ”ר. בתוספת השטחים שצפויים להיכנס עד סוף 2023 , מדובר על כמיליון מ”ר של שטחי משרדים שהשוק אמור לעכל. כך, בתנאי שוק רגילים בהם קצב האכלוס השנתי עמד בשנים האחרונות על כ- 175 אלף מ”ר בממוצע, אכלוסם המלא אמור לקחת כ- 6 שנים. בהינתן קצב ה- TAKE UP נטו בשנת 2020 ,צפי האכלוס מתארך ל- 12 שנים.
כאמור, במהלך 2020 הושלמה בנייתם של כ- 270 אלף מ”ר משרדים בצירי המע”ר של ת”א, רובם פרויקטים מרובי בעלים; מתוכם אוכלסו רק כ- 50%. ב- 2021 צפוי מהפך עם מרבית הפרויקטים בבעלות יחידה (כ- 74%) בסך של כ- 275 אלף מ”ר. ב- 2022 צפויים להיכנס כ- 162 אלף מ”ר כאשר 39% בלבד הינם בבעלות יחידה וב- 2023 סך של כ- 300 אלף מ”ר צפויים להתווסף, מתוכם 76% בבעלות יחידה.
אין לדעת מה יהיה קצב האכלוס בשנה הקרובה ומידת השפעתו על עודף ההיצע. ייתכן שאלו המתכננים מעבר משרד בעתיד הקרוב לא בהכרח יצמצמו שטחים באופן משמעותי אלא יסבו וישקללו כאלו שחושבו כעמדות עבודה לדוגמא, לטובת חללי מפגשים חברתיים ועבודת צוות, תופעה שכבר נראתה ללא קשר למשבר בשנים האחרונות.
בין שירותי החברה נכללים מתן ייעוץ וליווי, ייצוג יזמים ושיווק פרוייקטים, מחקרי שוק בארץ ובעולם ועוד. החברה מספקת ללקוחותיה המקומיים והבינלאומיים פתרונות מותאמים לצרכים שלהם, ע”י הבנה מעמיקה של הדרישות שלהם ושל ההזדמנויות בשוק. באמצעות ההיכרות שלנו עם השינויים הדינמיים במרחב העבודה, יחד עם הידע הרחב והעדכני שלנו בשוק, אנו מסייעים ללקוחותינו להסתגל לחידושים בעולם הנדל”ן ולקבל החלטות מושכלות להמשך, במטרה להשיג את התוצאות הטובות ביותר עבורם.