האדריכלית מיכל שפר, בעלת משרד “שפר אדריכלים”, פועלת לשמר את התרבות, הסביבה וההיסטוריה של המדינה, בדומה לנעשה באירופה. הפרויקטים השונים שהיא מתכננת משקפים את תפיסתה, בצורה ייחודית ומרהיבה.
איך הכול התחיל?
תמיד חלמתי להיות אסטרונאוטית, אבל לבסוף בחרתי לראות את העולם דרך אדריכלות, והתאהבתי בתחום עם נגיעות במדע, בתרבות, באמנות ובטכנולוגיה. נרשמתי ללימודים בפוליטכניקו שבמילאנו, עיר הולדתי, ולאחר מכן התחלתי לעבוד במשרד האדריכלים הבינלאומי פוקסס (FUKSAS) שברומא. תחת הכשרתו של פוקסס הייתי שותפה לתכנון של פרויקטים רבים, ביניהם “מרכז פרס לשלום” שביפו. בזכות הפרויקט הזה חזרתי לארץ כדי לפקח מקרוב, וכך ב2007 הקמתי כאן את משרדי הפרטי. עד היום אני מייצגת את משרד פוקסס בארץ.
מה מייחד את הגישה של משרדך בתחום האדריכלות?
“המשרד כיום עוסק בפרויקטים רבים, בשלבים שונים של תיכנון וביצוע, החל ממבני ציבור, מגורים, בתים פרטיים ועד שימור מבנים ואתרים היסטוריים.
אנחנו מביאים את ה”גישה האיטלקית” לתכנון אל כל הפרויקטים שלנו – הסתכלות הוליסטית שרואה את המבנה כמכלול של אלמנטים וסביבה, השזורים זה בזה ליצירת שלם אחד. הגישה הזו עבורינו היא דרך חיים של ממש, ולכן בכל פרויקט אנו מבצעים גם את עיצוב הפנים, הכולל תכנון פרטים ופתרונות עיצוב ייחודיים.
למרחב בו אנו פועלים ביומיום יש השפעה עצומה על התחושות שלנו, ולכן כמתכננת אני פועלת מתוך מחויבות לאיכות ולמקצועיות. הערכים המוטמעים בתכנון מתבטאים במצב הרוח שלנו – בדיוק כמו שכשטסים לפריז, אורזים את הבגדים היפים ביותר.
באדריכלות אנו עוסקים בתכנון מציאות קבועה בעולם משתנה, שבו משאבי הטבע מתכלים.מתוך אותה גישה הוליסטית, אני מאמינה שכל מבנה משפיע על מעגלים רחבים סביבו, וכך, ע”י תכנון משמעותי של מבנים ושל מרחבים ציבוריים אפשר לייצר שינוי של ממש.
פרויקטים בתחום השימור
תכנון “מרכז מבקרים לארכיאולוגיה כלקוליתית ופארק טבע עירוני”, פארק נחל באר שבע
מתחם הפארק ומרכז המבקרים נמצא בסמוך לאתרים ארכיאולוגים מהתקופה הכלקוליתית בבאר שבע, מובלעת בין שכונות מגורים. תכנון הפרויקט היה כרוך בלמידה של הארכיאולוגיה ושל ההיסטוריה של המקום במשך כשנתיים, על בסיס ממצאים מחפירות משנות ה-50. בחפירות התגלו חללי מגורים מתקופת הנחושת (לפני כ-6,000 שנה) חפורים מתחת לאדמת הלס, ובהם אוסף כלים וחפצים, אשר היוו השראה לתכנון המרכז.
מרכז המבקרים מתוכנן כמסע מראשית האדם – מתקופת ציידים לקטים ועד ההתיישבות החקלאית של האדם הכלקוליתי, בדגש על היסטוריית המקום הייחודית. במרכז המבקרים האורחים מוזמנים ללמוד על התקופה הקריטית הזו בהתפתחות האדם, דרך חוויות והתנסויות, המלוות גם את מסלולי הטיול בפארק.
שימור ושחזור אתרים באזור עין גדי
פרויקט נרחב לשימור ולשחזור מספר אתרים ארכיאולוגיים באזור עין גדי, שהצריך תקופת למידה ארוכה ומחשבה מעמיקה. התכנון מבטא את חשיבות התאמת הסביבה למבקרים והנגשת המידע תוך יצירת סביבה מוצלת ונעימה.
תכנון גרם מדרגות, תל ערד
גרם המדרגות תוכנן כך שמבקרים יוכלו להתקרב ולרדת אל בורות המים ששימשו את תושבי המקום בתקופה היהודאית. האתגר בפרויקט היה לתכנן את המדרגות כך שלא יפגעו בקירות העתיקים, וילוו את צורת הבורות העקלקלה. הפתרון היה תכנון מדרך המדרגות בצורה אליפטית על גבי קורה הנראית כשלד דינוזאור מתעקל, המאפשרת לייצר אפשרויות עיגון מגוונות בשטח מוגבל ובתנאי הרכבה קשים.
“הגשר התורכי”, באר שבע
בשיתוף משרד “שפר רונן מהנדסים”, המתמחה בשימור, שוחזרה אחת מאומנות הגשר שקרסו, והורכב על הגשר מדרך חדש, המאפשר למבקרים לחצות דרכו בין שתי גדות נחל באר שבע.
משרדנו שואף לייצר מציאות המשתלבת בנוף המקומי, מתוך ענווה וכבוד למורשת ולסביבה. שחזור האומנה התבצע באבנים משני סוגים וגוונים, שנלקחו מהמחצבה ממנה הובאו האבנים המקוריות, אך לא נעשה ניסיון לשוות לאבנים החדשות מראה עתיק. המטרה הייתה להראות איזה חלק שוחזר ואיזה חלק נותר כמו שהוא – להדגיש ישן מול חדש.
בנוסף, על הגשר יצרנו שביל הולכי רגל מעץ במבוק, חומר “ירוק” המתאים לסביבה הצחיחה. התכנון העדין אינו פוגע בסביבה או בשכבות חומרי הבניה המקוריות של הגשר, ובכך שומר על המראה המקורי והשקט של “הגשר התורכי”.
מה מעורר בך השראה?
אני מוצאת השראה בכל מקום – במבנים, בפרטים, באנשים ובצלילים. אפילו שיחה שעוררה רגש מסוים יכולה לעורר רצון לתרגם אותו לצורה, או לייצוג מוחשי. השראה נוספת היא צבעים, שיכולים להוות אינדיקטור לתחושות ולשמש ככלי להעברת מסרים.
בתהליך התכנון אני מנסה ללמוד את הלקוחות ואת המשתמשים, כדי לעזור להם לזקק את הצרכים האמיתיים ואת רצונות הליבה שלהם. אני שואפת לכך שהתוצר הסופי ישקף את תהליך הלמידה הזה, ולא רק את החזון האדריכלי שלי.
מה היא השאיפה המרכזית שלך?
“השאיפה שלי היא לשפר את פני המדינה. אני רוצה לבנות מבני ציבור משמעותיים שתורמים לתושבים ולצדם, מרחב ציבורי נוח ויפה. צריך לשנות את הגישה – הרי מבני הציבור יישארו כאן למשך שנים רבות וחשוב שהם יתוכננו כראוי. אם אנחנו כבר “גונבים” חלל מכדור הארץ, כדאי שנעשה זאת הכי טוב שאפשר, זו המורשת שלנו.”
שפר אדריכלים | Schaffer Architects
רופין 25 תל אביב
03-5293759
www.schafferarch.com