אפילו כיום, הורים רבים עדיין לא מרגישים שזכותם לברר מה גרם לפגיעה בילדם, האם אפשר היה למנוע זאת ומי באמת אחראי לכך. בהעדר תשובות הרבה הורים חשופים לתחושת האשמה עצמית מיותרת ומכאיבה ולתהיות מטרידות ועקשניות לגבי ‘מה היה קורה אילו’ והאם בכלל ניתן לדרוש פיצויים ממי שאחראי לכך. כאן נכנסת לתמונה עורכת הדין ענת גוטמן, ראש משרד עורכי הדין גוטמן – אמיר ושות’, אשר למעלה מעשרים שנה, מייצג הורים לילדים נפגעי רשלנות רפואית. כעת עו”ד גוטמן משתפת בחוויה האישית שלה ומספרת על רגעי ההצלחה ורגעי התסכול, וכיצד נוצר המוניטין יוצא הדופן של משרדה בתחום הספציפי של ייצוג הורים וילדים נפגעי רשלנות רפואית.
נתחיל מהסוף… למה בחרת דווקא להתמחות
ברשלנות רפואית בילדים?
הדבר שהכי מפחיד כל אחד ואחת מאתנו הוא שהילדים שלנו יסבלו, שיכאב להם, שילעגו
להם, ומה שבמיוחד מפחיד זו המחשבה שאם לנו יקרה משהו, הם לא יוכלו להסתדר לבד בעולם. אלו המחשבות שחלפו בראשי כשקבלתי בהריון תוצאה מדאיגה של אחת הבדיקות לזיהוי תסמונת דאון. באותם רגעים הבנתי כמה החיים שבריריים ועם כמה כאב וקושי המשפחה שלי תצטרך להתמודד במקרה שאלד תינוק פגוע. מחשבות כאלו נותנות לנו פרופורציה מה באמת חשוב בחיים ובתחום המקצועי. לשמחתי, ההיריון שלי הסתיים בלידת ילד בריא, אך אני מרגישה מאד מחוברת, כאישה וכאמא, לאותן אימהות לילדים פגועים שלאחר הלידה חייהן השתנו מן הקצה אל הקצה ויש משהו מרגש עבורי לעמוד לצד ההורים האלו בשנים הקשות של חייהם ולתרגם את העצב והקושי שלהם, להצלחה משפטית באופן שמעניק לי חוויה עמוקה של משמעות.
האם רשלנות רפואית הינה תופעה שכיחה ?
רשלנות רפואית הינו גורם התמותה השלישי בארצות הברית לאחר מחלות לב וסרטן. כרבע מיליון בני אדם מתים שם מדי שנה בגלל חוסר תשומת לב, חוסר מקצועיות, או חוסר
ניסיון של הצוות הרפואי.
בישראל, בניגוד לארה”ב, אין מאגר נתונים ממלכתי של מקרי המוות והנכות בשל רשלנות רפואית, אבל אם מניחים שמספר הנפגעים דומה באופן יחסי לגודל האוכלוסייה, ניתן לומר שמאות ילדים נפגעים מדי שנה בארץ כתוצאה מרשלנות רפואית.
מדוע חשוב להגביר את המודעות למקרי רשלנות
רפואית בילדים?
אי יידוע, העדר שקיפות והתנהגות פטרנליסטית מצד הצוות הרפואי כלפי ההורים, מנטרלים את יכולתם לקבל החלטות
מושכלות וטיפול רפואי מיטבי. דוגמא לפטרנליזם רפואי הינה העובדה כי בניגוד לעמדת נוירולוגים )המתמחים בהתפתחות מוח העובר (לפיה חלק גדול מהמומים המוחיים ניתנים לזיהוי באולטרה סאונד רק בשליש השלישי להריון) לאחר המועד שבו מבוצעת סקירת המערכות בשליש השני (עד היום אין המלצה של האיגוד הגינקולוגי לבצע סקירת מערכות המכוונת למוח בטרימסטר השלישי להריון. לכן, איני מופתעת כאשר פונים אלינו הורים מתוסכלים שביצעו את הבדיקות השגרתיות במהלך תקופת ההריון, ונאמר להם כי “הכל בסדר”, ולבסוף, רק לאחר הלידה, מתברר כי לילדם קיימת פגיעה מוחית שהוחמצה. בשל כך, יצירת מודעות באמצעות פרסום של תביעות בהם נפסקו סכומי פיצויים גבוהים במיוחד, מנגישה מידע חשוב זה להורים ומאפשרת להם לקבל בעצמם החלטות לגבי טיב הטיפול והיקף הבדיקות שברצונם לבצע במהלך ההיריון ואף מביאה לשיפור איכות הטיפול הרפואי בכללותו.
מהו הידע החשוב עבור הורים
שילדיהם נפגעו ?
רופאים שפעלו ברשלנות, אחראים משפטית לתוצאות מעשיהם כלפי ילד שחייו קופדו או ניזוקו באופן קשה. אין כל סיבה כי ההורים יישאו בהשלכות הכלכליות והנפשיות הכרוכות בטיפול ילדם הניזוק בשל רשלנות רפואית. להפתעתי, עד היום הורים רבים לא מרגישים כי זכותם וייתכן אף חובתם, לברר מה גרם לפגיעה בילדם, האם אפשר היה למנוע זאת ומי באמת אחראי לכך. מניסיוני שאלות הנותרות ללא מענה הן מתכון הרה אסון לאשמה עצמית מיותרת ומכאיבה של אימהות, ותהיות אינסופיות לגבי ‘מה היה קורה אילו’. אולי פערי הכוחות הקיימים בין ההורים לבין המוסדות הרפואיים שהתרשלו הם כה גדולים, עד כי רבים מהם חוששים אפילו לפנות לעזרה ולקבל ייעוץ משפטי, אך דווקא תחושת התסכול, חוסר הצדק וחוסר האונים הקיימים אצל הורים מול הגופים הרפואיים הגדולים, מציתים בי את הרצון לשנות את מאזן הכוחות. מאבק עבור אימהות ואבות לילדים שנפגעו בגלל רשלנות רפואית, המתמודדים יום יום עם הקושי והצער של ילדם הפגוע, היא השליחות האמיתית שלי ואני שמחה על כך כי אנו מצליחים לעמוד לצדם ולשנות את חוסר השוויון המובנה הזה. הורים גם אינם תמיד יודעים כי הפיצויים, האמורים להבטיח את עתידו הכלכלי של ילדם, עשויים להגיע לסכומים של מיליוני שקלים, שכן הם משקללים בתוכם את כל הצרכים הכלכליים לרבות עלות העסקת מטפל צמוד ופיצוי עבור אובדן יכולתו של הילד להשתכר למחייתו במהלך חייו.
מהן הקושי הגדול ביותר מבחינה מקצועית, איתו את
מתמודדת יום יום?
הקושי הגדול ביותר שלי הוא המקרים בהם אני נאלצת לעיתים לבשר להורים כי לא נוכל לסייע להם, בשל העדר עילה או בשל התיישנות התביעה. במקרים כאלו קשה לי לשאת את תחושת האכזבה, העצב וחוסר האונים של הורים אמיצים שנותרו להתמודד לגמרי לבד. הלוואי ויכולנו לעזור לכולם.
כיצד יצרתם את המוניטין של המשרד?
משרדנו, גוטמן- אמיר ושות’, מוכר כיום כמשרד המוביל והיחיד העוסק רק בתחום הרשלנות הרפואית בילדים. הבקיאות בנושאים הרפואיים הרלוונטיים והיכולת לפצחמקרים מורכבים מבחינה מדעית ומשפטית, משדרת עוצמה ומקדמת תוצאה מיטבית עבור הלקוחות. חשוב להבין כי במקרים של רשלנות רפואית השופט נדרש להכריע בתחומים מדעיים סבוכים ועליו להעמיק מאד את הבנתו בסוגיה רפואית מסוימת בכדי להגיע להכרעה צודקת. הבנה כזו תלויה רבות באיכות עבודתם של עורכי הדין המייצגים. עורך דין שאינו שולט בסוגיה הרפואית, לא יוכל להסביר אותה לבית המשפט ולא יוכל להתמודד עם תשובותיהם של מומחי ההגנה בזמן שהוא חוקר אותם על
דוכן העדים. המסוגלות להבין לעומק סוגיה רפואית אינה נרכשת תוך זמן קצר. דרושה יכולת לאתר וללמוד ספרות מקצועית ענפה, לזהות את העיקר מבחינה מדעית ולהפרידו מהטפל, לתרגם את הידע הרפואי שנרכש ולגבש לשפה משפטית וטענות מבוססות שיכריעו את המשפט תוך זיהוי נקודות החולשה בטענות של מומחי ההגנה. כמובן שדרושה עבודה קשה. גם לאחר 25 שנות ניסיון, שותפיי, עורכי הדין ארן אמיר וסיוון לאונר, מקדישים יחד עם כל צוות המשרד מאות שעות עבודה לכל תביעה. אנו עורכים בכל מקרה ומקרה ייעוץ רפואי מולטי דיסציפלינארי עם מיטב המומחים הרפואיים, מהארץ ולעיתים גם מרחבי העולם. לאחר מכן, אם אנו מגיעים למסקנה כי הנזק אכן נגרם בשל רשלנות רפואית, אנו מגבשים ויוצקים לתביעה את כל היסודות הרפואיים והמשפטיים הדרושים להצלחתה. אחוז ההצלחה יוצא הדופן שלנו, מדבר בעד עצמו ואני גאה לחשוב שסייענו לפחות מהבחינה הכלכלית, לאותן משפחות שחוו שבר גדול שלא באשמתן.
פרטים ליצירת קשר:
www.gutmanadv-law.co.il | 03-622-2927
פייסבוק: גוטמן – אמיר ושות’, עורכי דין