הורות עשויה להיות מאתגרת ואף מכרעת בזמנים מסוימים, בין אם מדובר בהורים לפעוטות או בני נוער. למרבה הצער, ילדים אינם מגיעים עם מדריכי הפעלה, וכישורי הורות אינם תכונות אותן מסגלים הורים לעצמם באופן אוטומטי או אינסטינקטיבי.
אנחנו רוצים להביא לעולם ילד עצמאי, אחראי שמסוגל ויכול, שיהיה מאושר. האם אנחנו פועלים בכיוון הנכון כדי שזה יקרה? מהו בעצם התפקיד שלנו כהורים?
הרבה שאלות וסוגיות מבלבלות הפוגשות אותנו במציאות היומיומית כשהילד לא מקשיב, לא רוצה, עושה דווקא , כשהילדים רבים ללא הפסקה.
סיגי סלע, בת 53, גרושה, אמא לחמישה ילדים מופלאים וסבתא לחמישה נכדים מקסימים. בזוגיות פרק ב’ קרוב לשנתיים. יועצת ומאמנת לזוגיות ומשפחה ומנחתNLP . לאחר פרישתה משירות הקבע בחיל האוויר, הקדישה את מלוא זמנה ללמידה, התמחות והכשרה בתחומי הטיפול והאימון, ביניהם B.A בפסיכולוגיה, טריינר NLP , היפנוקואוצ’, קואוצ’ינג, ייעוץ זוגי, אימון לאיזון כלכלי, הינחתה קבוצות, תטא הילינג, והשמיים הם הגבול…האומנם?
פיתחה את מודל ‘עשרת הדיברות למשפחה מאושרת’ שהוא תוצר הנובע מתפיסת עולמה בנוגע להתנהלות רגשית במשפחה בריאה ומאושרת ובכל הקשור לתקשורת ויחסים בין אישיים. ניסיונה האישי המטלטל וכן הידע והכלים הטיפוליים אותם רכשה במסגרת לימודיה הקנו לה את המיומנות הנדרשת לשם כך. מודל זה מתמקד בעולם הרגשי של בני המשפחה והוכח כפשוט ומועיל בקרב משפחות אותן הינחתה וליוותה.
מהי החשיבות של קביעת חוקים במסגרת המשפחה?
כששומעים את המילה חוק, מיד עולה הקונוטציה של קשיחות, נוקשות, אטימות רגשית.
ערכים שלא נמצאים בקו אחד עם המחשבה על התא המשפחתי. ובכן תרשו לי להציג לכם את השקפתי לגבי סוגיה זו ולגבי חשיבות החוקים דווקא במקום שאמור להיות הכי חם ואוהב ומחבק ומקבל ומכיל -במשפחה.
לחוקים בבית ובמשפחה חשיבות קריטית, הם מהווים מסגרת דפוסים והרגלים היוצרים רצף בריא אשר שומר על המשפחה ועל קיום ערכיה. מערכת החוקים שומרת על סדר ורצף, הם נותנים לנו את האפשרות לבטא את כל מה שאנחנו רוצים, מבלי שכל הזמן נצטרך לבנות את המסגרת מחדש. תארו לעצמכם שבכל יום הייתם צריכים לבנות ולהרכיב מחדש את המיטה עליה תישנו בלילה הבא. הרי לא הייתם יכולים לפנות את עצמכם לדברים אחרים, להתקדם. בוודאי עדיף לבנות ולהרכיב את המיטה פעם אחת
ולהתפנות ולהתקדם לעיסוקים אחרים. כך בדיוק בבית, אנחנו לא רוצים שבכל יום נצטרך לברר האם הילד הלך לבית הספר או שמא נשאר בבית, האם הכין שיעורי בית, האם דיבר בנימוס או שנהג בחוצפה. אנחנו רוצים לסגל בילד דפוס התנהגות ולהשקיע בהעמקת החינוך וההתפתחות שלו ואף בזמן בילוי איכותי אתו.

ישנם חוקים שנוגעים בהרגלים של הפעילויות היום יומיות כמו שעות השינה, הרגלי הניקיון, לימודים ושיעורי הבית, הרגלי התזונה וכו’. וישנם גם את החוקים הקשורים לעולם הרגשי של המשפחה, אלה הם אינם חוקים טכניים הנקבעים בכמות ובזמן לדוגמה מספר שעות שינה, מתי לצחצח שיניים, אלה חוקי הברזל החשובים ביותר בעיניי למבנה ולמסגרת המשפחתית. הם נותנים לכל בני המשפחה תחושה של חשיבות ושייכות. חוקים אלה קשורים קשר ישיר לערכים אותם אנו ההורים רוצים בוודאי להעניק וללמד את ילדינו, אותם ערכים המהווים את הבסיס לקיום המשפחה שלנו, ערכים של סולידריות, שיתוף, כבוד ותמיכה. ערכים אלה לא ייתמכו וייבנו רק מתוך קיום ההרגלים היום יומיים של שינה, קימה, הרגלי ניקיון וכו’, אלא על ידי קיום חוקי הברזל הרגשיים, הכבוד לכל בן משפחה, הדוגמא האישית של המבוגר, ההקשבה והשיתוף, אהבה, תשומת הלב וכיו”ב.
חוקי ברזל אלה הם המהות של המשפחה ובקיומם הם יאפשרו לנו לנהל משפחה לצמיחה, שמחה והרמוניה, ובתוך כך יאפשרו לנו גם התמודדות טובה ויעילה יותר עם קשיים וקונפליקטים שעולים באופן טבעי במסגרת המשפחתית. המשפחה יותר מכל מסגרת אחרת, היא המקום בו מוטמעים בילד התפיסות הרגשיות. כל חוק בפני עצמו שומר על ערך ורצף והופך למעשה למשנה, שיטה, אידיאולוגיה וגישה. כך כלל החוקים מהווים את האידיאולוגיה והגישה של המשפחה והם מהות המשפחה.
“כשמדברים על הפיכת המשפחה למאושרת, אי אפשר שלא להתייחס לנושא הזוגיות. לזוגיות מעורערת יש השפעה הרסנית על שלמות ויציבות המשפחה כולה. הורים שהדינמיקה הזוגית ביניהם עוינת, מרוחקת ומלאת כעס מקרינים זאת כלפי חוץ ומעבר לתחושת חוסר הנוחות שנוצרת בבית, הם מהווים מודל גרוע עבור ילדיהם בכל הקשור ליחסים ולתקשורת בינאישית.
כדי לגרום לילדך לשתף אותך, שתף אתה אותו.
אין דרך טובה יותר ללמד ילד איך להתנהג מלהתנהג בעצמך.
התקשורת הבין אישית בין ההורים, היא המודל אותו לומד ומיישם בחייו הילד.
אין דבר כזה “ילד רע!”
כבוד אינו ערך שנועד רק ל”מבוגרים”.
לעולם אל תבטיח מה שלא תוכל או שאין לך כוונה לקיים.
תן מקום ותשומת לב להתנהגות חיובית, לא לשלילית.
אהבה היא התשובה לכל דבר.
אין תחליף למסגרת, דפוסי התנהגות וסדר יום.
נחישות, התמדה ודוגמא אישית יבטיחו שיתוף פעולה והטמעה אצל הילד.
______
לפרטים נוספים :סיגי סלע – מאמנת למשפחה מאושרת: bit.ly/2NZ106v | 054-3266319